Rak żołądka - informacje o chorobie
Rak żołądka najczęściej dotyczy osób, które przekroczyły granicę 40 roku życia i w rodzinie których występowały zachorowania na tego typu nowotwór. Dane statystyczne wykazują, że jest to jeden z najczęściej spotykanych nowotworów w krajach rozwiniętych, również w Polsce.
Ryzyko zachorowania jest również znacznie wyższe jeśli jesteśmy stale narażeni na silny stres, przebyliśmy operację usunięcia części żołądka bądź chorowaliśmy na wrzody żołądka. Dodatkowymi czynnikami silnie predysponującymi są picie alkoholu oraz palenie tytoniu. Szkodliwe dla naszego żołądka będą również produkty wędzone oraz przypalone potrawy.
Objawy
- Podwyższona temperatura ciała,
- Zmiana koloru stolca na czarny,
- Pojawienie się nudności oraz wymiotów,
- Ogólne objawy anemii,
- Zanik łaknienia (niechętne jedzenie mięsa pod różnymi postaciami),
- Spadek masy ciała,
- Dysfagia,
- Powiększenie wątroby,
- Puchlina brzuszna,
- Silne, przewlekłe bóle brzucha, zauważalne jest ich nasilanie się po spożyciu posiłku, znacznie mniej dokuczliwe są gdy jesteśmy głodni, na ich ustąpienie nie mają wpływu żadne leki działające zobojętniająco na kwasy żołądkowe,
- U niektórych pacjentów w późnej fazie choroby może stać się wyczuwalny guz w okolicy nadbrzusznej,
- Poczucie najedzenie już na krótką chwilę po tym jak zaczniemy jeść,
- Występowanie zespołów paraneoplastycznych,
- Powiększenie węzła Virchowa – tzw. objaw Troisiera,
- Problemy z przełykaniem pokarmu – zależnie od umiejscowienia nowotworu,
- Krwiste wymioty,
- Fusowate wymioty.
Profilaktyka
- Zminimalizowanie ilości wypijanego alkoholu,
- Rzucenie palenia papierosów,
- Ustabilizowanie masy ciała – unikanie nadwagi oraz otyłości,
- Zmniejszenie ilości spożywanego tłuszczu – mniej tłustego mięsa i innych tłustych dań,
- Niewskazane jest również mięso wędzone, mocno spieczone (na ogniu – grillowane, na ognisku) czy peklowane,
- Zaleca się również unikanie jedzenia produktów, które pokryła pleśń – oczywiście wyjątek stanowią sery pleśniowe,
- Gdy pieczemy np. mięso, tłuszcz nie powinien z niego „dymić”, przypalone potrawy są zgubne dla naszego żołądka.
Diagnostyka
Schorzenie stwierdzane jest przez patomorfologa. Lekarz musi zapoznać się z wycinkami chorej tkanki, które są pobierane od pacjenta w trakcie laparotomii bądź gastroskopii.
Wymienione powyżej badania są jedynymi, które mogą pozwolić na pewne stwierdzenie zachorowania na nowotwór. Wszelkie inne z których korzystają lekarze dają możliwość wskazania, że w organizmie rozwija się rak. Należą do nich:
- Przeprowadzenie badania stolca na obecność w nim krwi utajonej,
- Morfologia krwi – pozwala stwierdzić anemię,
- Tomografia Komputerowa jamy brzusznej.
- Przeprowadzenie badania poziomu białka oraz proteinogram, najistotniejsze jest obniżenie poziomu albumin do wartości mniejszej niż 30 g/l.
Leczenie
Najskuteczniejszą metodą leczenia jest działanie chirurgiczne – całkowite lub częściowe usunięcie żołądka łącznie z okolicznymi węzłami chłonnymi. Leczenie takie uzupełnia się również o radioterapię oraz chemioterapię, których zadaniem jest zmniejszenie ryzyka nawrotu choroby oraz zmniejszenie dolegliwości i wydłużenie okresu przeżycia osób, u których choroba znajduje się w zaawansowanym stadium.