Dyspepsja - informacje o chorobie
Dyspepsja to dość powszechne schorzenie dotykające układu pokarmowego. Jak pokazują szacunki stale bądź jedynie przejściowo na tę przypadłość cierpi aż 1/5 populacji.
Mówiąc potocznie jest to niestrawność, której cechą charakterystyczną jest występowanie przez okres co najmniej 4 tygodni przewlekłych lub pojawiających się okresowo bólów w nadbrzuszu. Schorzenie pojawia się znacznie częściej u osób dorosłych aniżeli u dzieci.
Przyczyny
Jest to schorzenie, które w większości przypadków nie daje możliwości ustalenia jednoznacznej przyczyny – nazywamy je wówczas dyspepsją idiopatyczną, nieorganiczną lub czynnościową.
Jeśli natomiast mamy do czynienia z dyspepsją organiczną to możliwe staje się wyróżnienie kilku czynników sprzyjających:
- Schorzenie wywołane przyjmowaniem, najczęściej przewlekłym leków,
- Choroba refleksowa żołądka i przełyku,
- Wrzody żołądka bądź dwunastnicy,
- Zapalenie żołądka,
- Przewlekłe zapalenie dróg żółciowych,
- Przewlekłe zapalenie trzustki.
Objawy
- Uporczywy ból w nadbrzuszu,
- Nudności oraz wymioty,
- Szybkie odczuwanie nasycenia,
- „puste” odbijanie,
- Zgaga,
- Poczucie pełności w okolicy ponad pępkiem,
- Wzdęcia brzucha,
- Poczucie, że jedzenie długo zalega w żołądku zanim ulegnie trawieniu.
Diagnostyka
- USG jamy brzusznej,
- Gastroskopia,
- Endoskopia przewodu pokarmowego,
- Wykluczenie innych schorzeń.
Leczenie
W leczeniu niestrawności największą rolę odgrywa zmiana niezdrowych nawyków żywieniowych:
- Rezygnacja z potraw ciężkostrawnych,
- Rezygnacja z picia alkoholu,
- Rezygnacja z jedzenia słodyczy,
- Rezygnacja z używek,
- Wdrożenie spożywania od 3 do 5 niewielkich posiłków w ciągu dnia zamiast 2,za to bardzo obfitych.
- W leczeniu farmakologicznym stosuje się :
- Leki prokinetyczne,
- Leki o słabym działaniu przeciwdepresyjnym,
- Leki spowalniające wydzielanie kwasu solnego,
- Leki zobojętniające.