Czerwonka - informacje o chorobie
Czerwonka nazywana inaczej dyzenterią bądź szigelozą jest schorzeniem zakaźnym o wyjątkowo ostrym przebiegu dotyczącą jelit. Jest to choroba, która pojawia się w konkretnych okresach roku – najbardziej charakterystyczne są wczesna wiosna oraz końcówka lata.
Jeśli osoba zarażona czerwonką nie podda się leczeniu może dojść do śmierci.
W języku potocznym chorobę nazywa się „chorobą brudnych rąk”, ponieważ schorzenie przenoszone jest za pośrednictwem odchodów, natomiast osoby zainfekowane mogą przenieść bakterie na pożywienie – wynika to z niskiego poziomu higieny osobistej.
Przyczyny
- Infekcja bakteryjna,
- Infekcja pierwotniakowa,
- Atak pasożytów,
- Chemiczne podrażnienie,
- Infekcja wirusowa,
- Zarazić się można poprzez kontakt z osobą chorą bądź jedzenie zainfekowanej żywności.
Objawy
- Bardzo częste oddawanie luźnych stolców – biegunki o bardzo uciążliwym charakterze,
- Przyspieszony pasaż jelitowy,
- Występowanie krwi i śluzu w stolcu,
- Krwiste wymioty,
- Przejściowa nietolerancja laktozy,
- Bóle brzucha,
- Silne zawroty głowy,
- Podwyższona temperatura ciała,
- Ogólne osłabienie.
Powikłania
- Zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych,
- Zapalenie spojówek i rogówki,
- Zapalenie stawów,
- Trombocytopenia.
- Diagnostyka
- Wykonanie testu na obecność krwi utajonej w kale,
- Badanie bakteriologiczne kału,
- Stwierdzenie obecności owrzodzeń w jelitach.
Leczenie
- Uzupełnianie poziomu wody, węglowodanów oraz elektrolitów,
- Antybiotykoterapia,
- Stosowanie chemioterapeutyków (zamiennie z antybiotykami).
- Profilaktyka
- Zachowywanie podstawowych zasad higieny osobistej – częste i dokładne mycie rąk.