Celiakia - informacje o chorobie
Celiakia to choroba, której główną przyczyną są predyspozycje genetyczne. Występuje zarówno u dorosłych jak i u dzieci. U jej podstawy leży nietolerancja pokarmowa glutenu czyli białka naturalnie występującego w takich zbożach jak : żyto, jęczmień, pszenżyto, pszenica płaskurka, orkisz, kamut oraz według niektórych źródeł owies. Jednakże na temat tego ostatniego zdania są podzielone i nie istnieją dowody, które potwierdzałby jego bezpieczeństwo lub nie.
Objawy
Choroba różni się w zależności od wieku chorych, objawy dostrzegalne są już u najmłodszych niemowląt:
- Biegunki,
- Wzdęcia,
- Wymioty,
- Zatrzymanie procesu przybierania na wadze,
- Bóle,
- Brak łaknienia,
- Osłabione mięśnie,
- Apatia lub nadpobudliwość,
- Często powtarzające się infekcje.
Dzieci nieco starsze oraz młodzież najczęściej trapione są nieco innymi objawami:
- Bóle brzucha,
- Brak łaknienia,
- Niska masa ciała,
- Niski wzrost,
- Zaburzenia depresyjne,
- Nasilone występowanie próchnicy,
- Niedorozwój szkliwa na zębach,
- Występowanie zaburzeń na tle neurologicznym,
- Nietolerancja laktozy,
- Opóźnione procesy dojrzewania,
- Bóle mięśni,
- Opryszczkowe zapalenie skóry.

Osoby dorosłe nietolerujące glutenu, borykają się z takimi objawami jak:
- Nudności,
- Wymioty,
- Biegunki,
- Wzdęcia,
- Bóle brzucha,
- Nietolerancja laktozy,
- Zaburzenia depresyjne,
- Chroniczne zmęczenie,
- Ubytek masy ciała,
- Niedokrwistość,
- Wstrzymanie menstruacji (kobiety).
Leczenie
W przeważającej ilości przypadków niezbędne jest wprowadzenie odpowiedniej diety eliminacyjnej, a co za tym idzie całkowite wyeliminowanie glutenu z jadłospisu. Niezwykle rzadko zdarza się aby konieczne było wdrożenie leczenia farmakologicznego.
Produkty bezglutenowe w sklepach najczęściej znajdują się w specjalnym dziale a na ich opakowaniach umieszczony jest symbol przekreślonego zboża, dla ułatwienia dla chorych.